5G masten verboden in Genève

5G masten verboden in Genève

In Genève is het vanaf nu verboden om 5G-masten te plaatsen. Dit is de reden: in het Zwitserse kanton Genève is een verbod ingesteld op de plaatsing van 5G-masten.

Aanleiding voor het verbod zijn de onzekerheden rond de gezondheidseffecten van de nieuwe technologie. De Zwitserse federale overheid in Bern is verantwoordelijk voor de uitrol van 5G. De kantons zijn belast met de uitvoering van de plannen. De autoriteiten in zowel Genève als Vaud houden de uitrol van 5G nu tegen. Er mogen geen 5G-masten meer worden geplaatst. Bestaande masten blijven wel staan, schrijft de Zwitserse nieuwssite Breder debat Kantonhoofd van Genève Antonio Hodgers, lid van de Groene Partij van Zwitserland, pleitte tegenover radiozender RTS voor een breder debat over deze kwestie. Er moet volgens hem ook gekeken worden naar de effecten van radiogolven die worden uitgezonden door de masten. Hij vindt daarnaast dat Swisscom, de grootste telecomaanbieder in Zwitserland, beter had moeten luisteren naar de zorgen van burgers. Risico Swisscom activeerde onlangs haar 5G-netwerk, dat nu actief is in heel Zwitserland.

Een groep wetenschappers stelt dat de straling die gsm-masten uitzenden het risico op kanker, celstress, schadelijke vrije radicalen, genetische schade, leerproblemen en neurologische aandoeningen verhoogt. Deze zomer zal de Zwitserse overheid naar verwachting een rapport publiceren over de gezondheidseffecten van 5G.

Bron: RTS

Reageren is niet mogelijk.